Home
Nalazite se ovdje:Home » O Ozlju

O Ozlju

“Da, duša veli, tu je mjesto sveto!” – napisao je August Šenoa, nadahnut i tronut pred ponositim Starim gradom, simbolom Ozlja i stožerom njegova povijesna razvoja.

Nekoć sjedište moćne hrvatske vlastele i poprište iznimnih kulturno-povijesnih zbivanja, gradić Ozalj i njegova okolica mogu se podičiti bogatom i slavnom prošlošću. Svoj identitet i turističku promidžbu današnji Ozalj gradi na temeljima vrijedne kulturno-povijesne baštine i tradicijskih posebnosti kraja.

PRVI SPOMEN GRADA OZLJA
Zahvaljujući povoljnom položaju već u prapovijesno doba na vapnenačkoj stijeni nad rijekom nastalo je naselje na tlu ozaljskoga starog grada. Zemunicu smještenu u prirodnom udubljenju stijene možemo smatrati do sada najstarijom otkrivenom nastambom u ovomedijelu Hrvatske. U sjevernom dvorištu grada otkrivena je ranoromanička crkvica, također najstarija na širem panonskom području. Arheološki nalazi prapovijesti, rimskog doba i ranogsrednjovjekovlja svjedoče o usponima i padovima, te o neprekinutom kontinuitetu naseljavanja daleko prije 1244. godine, kada je ime grada prvi put zapisano.

SREDNJOVJEKOVNI OZALJ

Srednjovjekovni je Ozalj bio u posjedu triju najmoćnijih hrvatskih feudalnih porodica: Babonića, Frankopana (od 1398.) i Zrinskih (od 1550.g.). Jednu od najznačajnijih građevina usklopu ozaljskog starog grada, palaču Zrinskih, dao je 1556.g. izgraditi slavni sigetski junak Nikola Šubić Zrinski.U 17. stoljeću doživljava svoje najsjajnije povijesno razdoblje, postavši neslužbenom hrvatskom prijestolnicom; u njemu stoluje ban Petar Zrinski. Tragičnim smaknućempobunjenika protiv bečkog apsolutizma, bana Petra Zrinskog i grofa Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 1671. godine, započinje mračno razdoblje u kojem je gradopustošen i opljačkan.

U 18. stoljeću grof Rajmund Perlas temeljito ga preuređuje, a sljedeći će vlasnik, grofTheodor Bathvani, nadozidati drugi kat i do tada pretežito gotičkom gradu dati današnji, barokni izgled. Potom je do 1928. godine grad u posjedu obitelji Thurn und Taxis, od kojih je posljednji vlasnik, knez Albert darovnicom predao stari grad Družbi braće hrvatskog zmaja.

SPOMENIČKA VRIJEDNOST
Prema svojoj vrijednosti grad pripada prvoj spomeničkoj kategoriji, a u njemu je smješten i Zavičajni muzej koji posjeduje vrijednu arheološku, kulturno-povijesnu, sakralnu ietnografsku (etnopark) zbirku. Od ostalih građevina ističu se barokna župna crkva Sv. Vida (spominje se 1349.) i “kamena palača” stare hidroelektrane iz 1908. godine.

OKOLICA
Uz Ozalj, kao veoma staro naselje spominje se selo Trg, nekoć planski građeno srednjovjekovno naselje, zatim Vivodina, dvorci i kurije u Jaškovu, Zorkovcu, Grdunu,Hrašću, Vrhovcu (Plepelić – dvor), Trešćerovcu i Gornjem Pokuplju, a u povijesti ovoga kraja značajnu kulturnu i gospodarsku ulogu imao je i pavlinski samostan na Sveticama

Više na: Turistička zajednica grada
Službene web stranice grada

© 2014 Ozalj.info neslužbene stranice pokreće Wordpress open source | Free Hosted & deweloped by. ZoNet

Scroll to top