Home
Nalazite se ovdje:Home » Svijet » Vatrena rijeka na nebu: Relampago del Catatumbo

Vatrena rijeka na nebu: Relampago del Catatumbo

Između 140 i 160 dana u godini – po 10 sati bez prestanka, iznad mjesta gdje se rijeka Catatumbo ulijeva u jezero Maracaibo u Venezueli, traje neprestano električno pražnjenje.

Ova gotovo neprestana munjevita oluja događa se nad samim močvarama rijeke Catatumbo. Na nebu se odvija spektakularan prizor; prirodni svjetlosni spektakl u kojem munje udare i do 300 puta u samo jednom satu!

Domorodački narodi ovog područja već vjekovima ovaj fenomen zovu “rib a-ba”, što znači “vatrena rijeka na nebu”.

Poznata kao ”Relampago del Catatumbo”, ova oluja se događa neprekidno, odnosno, koliko god seže ljudsko sjećanje. O oluji je pisano čak i 1597. godine u pjesmi ”Dragontea”, pjesnika Lope de Vegea. De Vega u pjesmi piše o vojsci koja je pokušala zauzeti grad Maracaibo 1595. godine, i naravno, o snažnim munjama koje su stalno obasjavale vojsku i tako odale njihov položaj braniteljima grada. Sličan scenarij dogodio i 24. srpnja 1823. godine, kada su munje tijekom venezuelanskog Građanskog rata obasjale i odale položaje španjolskih ratnih brodova.

Munje koje ova oluja proizvodi su vidljive s udaljenosti od oko 400 kilometara, i toliko su pouzdane da se koriste kao pomoć u navigaciji brodova, a poznate su i među mornarima i kao ”Maracaibo Svjetionik”.

Ono što je posebno zanimljivo jest da se ova oluja gotovo i ne čuje. Još uvijek je nepoznato zašto se točno na ovom području događa ovakav redovni prirodni fenomen. Jedna od teorija sugerira da se ionizirani metan diže iz Catatumbo rijeke, te sastaje sa olujnim oblacima kumulonimbusima koji dolaze s područja Anda, i na taj način stvara savršene uvjete za ovakva električna pražnjenja. S oko 1,2 milijuna munja godišnje, smatra se da je Relampago del Catatumbo najveći proizvođač ozona na svetu.

Kada se munje probijaju kroz zrak, one proizvode azotni oksid (NO), kojeg Sunce razbija i pretvara u ozon.

Preneseno sa: www.crometeo.hr

 

 

 

Ostavi komentar

Morate biti logirani da bi komentirali.

© 2014 Ozalj.info neslužbene stranice pokreće Wordpress open source | Free Hosted & deweloped by. ZoNet

Scroll to top